torsdag 10 januari 2013

2012 års bästa Album!

Traditionsenligt är det så dags för mig att summera musikåret 2012. Jag har tveklöst lyssnat på färre album än normalt detta år vilket resulterat i att jag bantat årets lista till en Topp-50. Finns ju ingen mening i att försöka placera ett album man bara hört en gång. Dessa har jag dock full koll på. Välkommen till min guide av vad jag anser vara det bästa i musikalisk väg 2012.

Lyssna på Spotify:
http://open.spotify.com/user/hawkson/playlist/6jRYkH0qGvyh3N4bzeVgrC


1. Witchcraft – Legend



















Förra året var det Graveyard som tog hem pokalen i grenen 70-talsrock. Witchcraft greppar denna genre på ett lite annorlunda sätt. Inslag av folkmusik samt Magnus Pelanders något mer återhållsamma och nerviga sång är en del av det. Plattan golvade mig totalt med en makalös dynamik där förkrossande tyngd och vacker luftighet samsas på ett smakfullt sätt. Den inneboende kvaliteten i plattans kompositioner är storartad hela vägen och melodierna gåshudsframkallande. Som grädde på moset bjuds en produktion som lyfter fram briljansen med all önskvärd tydlighet. Ett prickfritt storverk som kommer leva länge.


2. Of Monsters And Men - My Head Is An Animal



















Årets upptäckt! Isländska Of Monsters And Men bjuder på indiefolk så briljant att jag saknar ord. Den växelvisa sången av Nanna Bryndís Hilmarsdóttir och Ragnar Þórhallsson är så vacker att den tar andan ur en. Detta är fullträff från start till mål som jag råder alla fans av Mumford & Sons, Bon Iver, Arcade Fire etc. att kolla upp!


3. First Aid Kit - The Lion's Roar



















Detta var Klara och Johanna Söderbergs år. The Lion’s Roar verkar tilltala alla och det med all rätt. Ett makalöst album som saknar svagheter. Det enda negativa är väl att härifrån kan det väl bara gå utför…


4. Mumford and Sons – Babel



















Babel lider bara av en sak och det stavas Sigh No More. Att toppa ett dylikt mästerverk faller på sin egen orimlighet. Med anledning av de sjukt högt ställda förväntningarna kan jag inte säga att jag golvades av plattan, inte minst då den går i exakt samma spår som dess föregångare. Att den sedan är sanslöst bra glömde jag nästan bort inledningsvis. Nu när plattan sjunkit in måste jag dock kapitulera och konstatera att de gjort det igen, well done lads!


5. Beach House – Bloom



















Vackrare musik finns näppeligen inte att uppbringa. Beach House fortsätter med sin själfulla dreampop och, mark my words, med Bloom har de faktiskt lyckats med att överträffa föregångaren Teen Dream. Bloom känns som en skiva där fullträffarna levereras som stapelvara, som om det vore den enklaste och mest självklara saken i världen. Breathtaking!


6. Kent - Jag Är Inte Rädd För Mörkret



















Det är egentligen rätt otroligt att Kent likt en maskin kan leverera den ena kanonplattan efter den andra. Även om små soundmässiga förändringar görs då och då är det i grund och botten Jocke Bergs arketypiska låtskrivande om och om igen. Borde man inte tröttna? Nej, just det, grymma låtar lägger band på det. Man kanske inte golvas på samma sätt längre men njutningen är vidunderlig likförbannat!


7. Anathema - Weather Systems



















Föregångaren We’re Here Because We’re Here imponerade å det grövsta på mig. Weather Systems fortsätter i samma fotspår med låtbyggen som eskalerar i styrka och känslor till outsägligt vackra crescendon. Årets giv var förvisso inte riktigt i paritet med dess föregångare men att den nästan är där och tangerar är oerhört starkt trots allt.


8. Ian Anderson - Thick As A Brick 2 : Whatever Happened To Gerald Bostock?



















En uppföljare till mästerverket från 1972? Tillåt mig småle. När jag fick höra resultatet blev jag närmast chockad. Inte nog med att materialet är så ofattbart starkt rakt igenom, det LÅTER ju helt rätt också. Jag hade i november ynnesten att få avnjuta Ian Anderson framföra hela denna platta (likväl som moderplattan) i sin helhet på Oslo Konserthus och det var en kväll jag sent skall glömma. Tveklöst årets största överraskning!


9. Admiral Fallow - Tree Bursts in Snow


















Årets andra stora upptäckt. Skotska Admiral Fallow dök upp från ingenstans och levererade en grym platta fylld av mästerlig indiefolk. Ett sjukt starkt låtmaterial framfört på de bästa av sätt. Och Guest Of The Government kan vara årets bästa låt!


10. Katatonia - Dead End Kings



















När man lyssnar på Katatonia känns det som man hamnar i en bubbla fylld av skön melankoli som får tiden att stå still. Dead End Kings må sakna topparna från tidigare album men jämnstyrkan är sannerligen imponerande.


11. The Soundtrack of our Lives - Throw It To the Universe
12. Steve Hackett - Genesis Revisited II
13. The Tallest Man on Earth - There’s No Leaving Now
14. Threshold - March Of Progress
15. Tiamat – The Scarred People
16. pg.lost – Key
17. Sabaton – Carolus Rex
18. Paradise Lost – Tragic Idol
19. Wintersun - Time I
20. Graveyard - Lights Out

21. Antimatter - Fear Of A Unique Identity
22. Storm Corrosion - Storm Corrosion
23. Mystery - The World Is A Game
24. Ensiferum – Unsung Heroes
25. Magnum - On The 13th Day
26. Saga - 20/20
27. Muse - The 2nd Law
28. Silhouette - Across the Rubicon
29. Asia – XXX
30. H.E.A.T. - Address The Nation

31. Mando Diao - Infruset
32. Timo Räisänen - Endeavour
33. Calexico - Algiers
34. Testament - Dark Roots of the Earth
35. Alberta Cross - Songs of Patience
36. It Bites - Map of the Past
37. Nomads - Solna
38. Imperial State Electric - Pop War
39. Jimi Jamison - Never Too Late
40. Sunstorm-Emotional Fire

41. Stone Sour- House Of Gold And Bones Part 1
42. Rush - Clockwork Angels
43. Perfume Genius - Put Your Back N 2 It
44. Keane - Strangeland
45. The Killers - Battle Born
46. Boy & Bear - Moonfire
47. Evocation - Illusions Of Grandeur
48. Luca Turilli´s Rhapsody - Ascending to infinity
49. Goat - World Music
50. Markus Krunegård - Mänsklig värme

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar